Sfantul Polieuct



Ieri, 9 ianuarie, a fost praznuit Sfantul Mucenic Polieuct. Despre el, am citit din cartea 12 luptatori si eroi adevarati, despre care am vorbit deja aici.
Povestea vietii lui aminteste despre prietenie, prietenia adevarata, cea care presupune lepadare de sine, jertfa, iubire peste masura si asumarea responsabilitatii in tot ceea ce il priveste pe cel de langa tine.
Asta ne relateaza istorioara vietii Sfantului Polieuct. El impreuna cu pritenul sau Nearh, erau soldati in armata romana, se bucurau de cinste si multe onoruri, doar ca ceva ii deosebea: Nearh era crestin, intr-o perioada grea, aceea a prigonirilor de catre inchinatorii la zei, iar Polieuct era de alta credinta.
In fata primejdiei de a fi omorat, Nearh nu se teme pentru viata sa, ci pentru cea a prietenului sau, necredincios. Stia ca moartea ii poate desparti pentru totdeauna, caci Nearh avea incredintarea vietii in Hristos si stia ca dincolo de lumea aceasta, bariera dintre Imparatia Cerurilor si "Intunericul de afara" va fi de netrecut. Dar Hristos nu a ramas indiferent la rugaciunile si dragostea lui Nearh pentru prietenul sau si iata ca i s-a aratat in vis lui Polieuct, indemnandu-l la mucenicie. Astfel, cei doi prieteni sunt pregatiti sa paraseasca lumea aceasta impreuna, asa cum o traisera pana atunci, dorindu-si cu inflacarare sa fie impreuna si in viata de dincolo.

Rugaciune catre Sfantul Polieuct:
"Sfinte Polieuct, roaga-te pentru mine sa cunosc prietenia adevarata, cea intru Hristos, asa cum ai cunoscut-o tu, alaturi de prietenul tau Nearh. Ajuta-ma, te rog, sa fiu un prieten loial, sa fiu hotarat in tot ce fac si statornic in credinta. Amin."

Cu ocazia aceasta, am ales sa vorbesc cu fetele despre o altfel de prietenie, la fel de stransa, de jertfitoare, de adevarata, asa cum este ea prezentata in Sfanta Evanghelie: Pilda prietenilor slabanogului.
Despre ce ne vorbesc Sfintii Evanghelisti Matei, Marcu si Luca in aceasta pilda? (Matei 9, 1-8, Marcu 2, 1-12, Luca 5, 18-26). Despre un grup de prieteni, care si-au carat pe un pat improvizat, pe unul dintre camarazii lor, grav bolnav, aducandu-l la Hristos, care propovaduia intr-o casa in care acestia nu aveau acces, din cauza aglomeratiei, dar care nu au renuntat, urcandu-se pe acoperis si facand o gaura in tavan, pe unde l-au coborat cu franghii, direct in fata Vindecatorului. Pilda asta nu este despre slabanog. El fireste, a primit tamaduire grabnica, asa cum mai primisera si altii inaintea sa, ci despre marea credinta a prietenilor sai, care au depus un efort peste masura, carandu-si prietenul pe o targa si nerenuntand la planul lor de vindecare nicicum, preferand sa darame acoperisul unei case, decat sa isi lase prietenul bolnav.
Asa ca ne-am jucat un pic pe aceasta tema, cu Lego, cam asa:



Iar apoi a fost si mai distractiv cand au carat-o pe Tatiana prin casa pana la mine (nici o masura de siguranta nu a fost incalcata:), totul se desfasura sub stricta mea supraveghere:)) pentru a-si primi portia de iubire meritata, impartita (sau mai bine spus inmultita) si cu "salvatoarele" ei, care nu meritau, fireste, nicidecum mai putin.

Comments

Post a Comment

Popular Posts