Calatorie in jurul lumii cu pinguinul Apolodor
Cu pinguinul Apolodor am facut cunostinta la Sfantul Nicolae, Irina primind in dar de la Sfantul bun si drag copiilor Cartea cu Apolodor, iar de la Mos Craciun, A doua carte cu Apolodor, semnate Gellu Naum si aparute la editura Arthur.
De Apolodor s-au indragostit pe loc...Cand i-am citit-o Sofiei prima data, retraia experientele pinguinului calator la un asa nivel incat isi ascundea capul sub patura, cat timp Apolodor era implicat intr-o situatie limita:) si de acolo, de sub patura, ma intreba speriata: "Mami, tu crezi ca o sa scape si de data asta?":). Ma feream sa ii dau un raspuns, incercand sa creez suspans prin tonalitatea vocii, determinand-o in felul acesta sa urmareasca firul povestii, decat sa ii dau eu lamuriri suplimentare (astea au urmat de la a doua lectura in colo), iar ea isi scotea vesela capul de sub patura atunci cand Apolodor reusea sa iasa la liman, dar cartea fiind un sir inlantuit de peripetii din momentul in care Apolodor a plecat de la circ, din Bucuresti pana la Polul Sud, unde isi cauta familia, nu de putine ori a fost nevoita sa revina la ascunzatoarea ei de sub patura.
Cartea asta este o adevarata lectie de geografie. Eu personal, as folosi-o ca lectura obligatorie la scoala, inainte de a trece la predarea oriacarei lectii despre tari si continente.
Cu ajutorul desenelor lui Dan Ungureanu, farmecul versurilor lui Gellu Naum a sporit intr-un mod considerabil.
Avem pe un peretele din dormitor Harta interactiva cu animale de la Momki si in timp ce il lecturam pe Gellu Naum, ii urmaream traseul si pe harta de la sfarsitul cartii, dar si pe cea de pe perete si in felul acesta am aflat o gramada de lucruri frumoase despre alte continente.
Fiind in versuri, copiilor le este mai usor sa inregistreze anumite detalii, asa ca le suprind adesea pe fetele mele recitand portiuni scurte din calatoria pinguinului peregrin.
Chiar si Tatianei, care are numai 2 anisori, i-au placut cartilea astea, ma gandesc ca doar datorita desenelor, caci alminteri ma indoiesc sa fi inteles ea ceva din text. Adesea cauta cartea intrebandu-ma: "Mami, de ie Dor, miau?" (in traducere libera: Mami, unde e Apolodor, pisicuta - probabil mutrita asta spasita si calda a lui Apolodor in imaginatia lui Dan Ungureanu, pentru ea e mai apropiata de figura unei pisicute).
A doua carte cu Apolodor este mai mult o colectie de poezioare scurte, fara o legatura aparenta, singurul liant fiind acela dat de cele trei personaje protagoniste, caci alaturi de Apolodor, in acest al doilea volum, mai apar si leul Amadeu si cangurul Ilie, dar in continuare, sustin ca fara desenele absolut fabuloase ale lui Dan Ungureanu, probabil ca toate intamplarile nu ar fi avut efectul scontat.
Sper ca am reusit sa fac o prezentare frumoasa a cartii asa incat Apolodor sa patrunda in biblioteca cat mai multor copilasi curiosi si dornici sa afle lucruri noi despre lumea ce ii inconjoara.
Multumim pentru recomandare!
ReplyDeleteCu drag!
Delete