Cum ajuti un copil sa iubeasca lectura (continuare)

 

 Știu ca am scris aici despre metodele pe care le-am folosit eu ca sa o apropii pe Sofia de lectura, dar marturiseam, ca desi pornita in aceasta calatorie, implicarea ei nu este totala, nu asa cum imi imaginam eu ca ar trebui sa fie un soarece de biblioteca in sensul clasic al cuvantului.

Nu a trecut asa mult de la ultima postare pe aceasta tema, si iata ca declicul s-a produs, iar eu am ajuns la concluzia ca mai lipseau si alte cateva criterii ce trebuiau indeplinite ca sa se poata implini acest deziderat: indragostirea copilului de lectura.

Pe langa cei 8 pasi enuntati in postarea anterioara, concluzia la care am ajuns este ca mai sunt necesari si urmatorii (pe care ii voi numerota in continuarea celorlalti):

9. Alegeti cartile potrivite.

Noi avem o biblioteca plina de carti (avand in vedere ca le cumpar inca inainte de a avea copii, cum altfel?😊) si stiu ca toate le erau pe plac atata vreme cat le citim de ani de zile si le rasfoim de atatea ori pe zi, dar nu mi-am dat seama cat de importanta este selectarea unora ca fiind cele pe care vor alege sa le citeasca singure, nu de catre mine. Am crezut ca logica matematica functioneaza si in aceasta privinta (daca A implica B si B implica C, atunci C implica A,cu alte cuvinte, daca Sofiei ii plac cartile din biblioteca sa ii fie citite, atunci si cand va citi singura ii va face placere sa le citeasca pe aceleasi), dar nu a fost cazul. Cu alte cuvinte 1+1 nu fac intotdeauna 2.😆 Avea nevoie de altele noi si nu de oricare, ci de unele anume

Unele cu text scurt, poze multe, amuzante, printese si banda desenata. Cam astea sunt cuvintele cheie care au functionat, cel putin in cazul ei, dar acum chiar cred tot mai mult ca acestea sunt de fapt cuvintele cheie pentru orice cititor incepator (de inlocuit doar "printese" cu "eroi" in cazul in care e vorba de baieti).

Asadar, ne-am imbogatit biblioteca rapid cu vreo 20 de volume din Colectia Disney, aparuta la Litera (am inteles ca ar fi vreo 100 de volume deja aparute si urmeaza alte 80 sa se editeze),

acestea, cu cei doi soricei frati, Benny si Penny, de la Gama, care, sub forma de banda desenata, surprind diverse situatii obisnuite cu care se pot confrunta in viata de zi cu zi chiar si copiii nostri, dar care au umor si un desen foarte frumos conturat si atragator,
si, tot sub forma de banda desenata, doar ca un text mai lung si ceva mai complex, dar din care nu lipseste fantezia, umorul si ilustratia bine realizata: aventurile bine-cunoscutilor Strumfi.

 10. Increderea pe care trebuie sa o ai in propriul tau copil.

Nu e deloc o gluma si nici vreun principiu SF, ci doar o siguranta pe care, daca o ai, ca parinte, o transmiti in mod deliberat copilului prin insasi covingerea ta si ajunge sa se materializeze in timp prin aceasta manifestare fireasca: pune mana pe carte si o citeste.

Chiar daca am vazut ca Sofia nu manifesta interesul pentru lectura cum o faceau alti copii la varsta ei, nu am deznadajduit, ci chiar am crezut ca aplicand principiul pasilor marunti, va ajunge intr-o buna zi si sa se trezeasca dimineata si in loc sa se preagateasca de scoala, sa mai citeasca un pic dintr-o carte sau sa se spele pe dinti, in timp ce citeste.😉

11. Sa nu fie comparati cu alti copii.

Ma rog, pot fi comparati dar nu la modul Uite, X citeste carti deja, tu cand ai de gand sa pui mana pe o carte? care nu poate fi de niciun folos, ci pur si simplu demotiveaza total, ci eventual poate fi urmarit principiul incurajarii de felul acesta: Am vazut la X o carte foarte frumoasa despre care mi-a marturisit ca nu a lasat-o din mana pana nu a terminat-o. Vrei sa o imprumutam si noi sa o citesti?

Aceste idei formulate de mine nu sunt de niciun folos acelor parinti care au pur si simplu norocul de a nu fi facut nimic si de a avea copii care iubesc sa citeasca (eu am fost unul dintre ei si cunosc multi astfel de copii) ci acelora care se straduiesc sa le insufle copiilor dragostea pentru lectura, dar cred ca nu sunt sanse, atata vreme cat copilul nu manifesta inca interes. Sfatul meu este sa nu deznadajduiti, sa nu incetati sa credeti in copil, sa ii cumparati sau sa imprumutati carti cerandu-i parerea si sa nu mergeti pe ideea ca ceea ce va place voua le poate placea si lor. Nu exista timp pierdut, copilul poate incepe oricand aceasta calatorie, trebuie doar incurajati constant in aceasta directie.

Mult succes!

Comments

Popular Posts