5 cărți, 5 moduri de viata convergente

 

Musai, înainte sa sting lumina, deschid o carte și măcar câteva pagini tot parcurg. În felul acesta ma mai deconectez și eu un pic si reușesc sa mai surprind și alte idei frumoase în afara de cele, fără îndoială, la fel de reușite, din poveștile cu Micii mei eroi, Capra cu trei iezi, etc, dar care au făcut cărări mult prea bătătorite pe sinapsele din creierul meu în așa fel încât, atunci când le citesc, mintea mea poate sa funcționeze, organizandu-si ziua de mâine, deși tonul și intonația nu-mi trădează inflexiunea vocii, iar eu ajung deseori la finalul poveștii fără să îmi amintesc cum de ajuns asa repede sa trăiască fericiți pana la adânci bătrâneți.

Povestea vieții mele este o carte autobiografica in care autoarea, Helen Keller isi descrie experienta ei de copil surd si orb deopotriva, suisurile si coborasurile unei atari experiente greu de imaginat pentru un om sanatos, daramite pentru un copil, si evolutia ei spre o persoana adulta remarcabila, licentiata in America si devenita avocat pentru drepturile persoanelor cu handicap. Femeia aceasta ar trebui sa fie model atat pentru copiii nostri, cat si pentru noi, adultii, caci ce alta lectie poate fi mai insemnata decat cea "a unui copil invaluit in vesnica noapte si tacere" care ajunge sa empatizeze cu restul lumii numai prin cunoastere si invatare si sa cunoasca bucuria extrema: "fericirea altora", dupa cum singura marturiseste :"<<Exista bucurie in iertarea de sine". Asa ca incerc sa transform lumina din ochii altora, in soarele meu, muzica din urechile altora, simfonia mea, zambetul de pe buzele altora, in fericirea mea."

Parenting. Cum crestem copii inteligenti emotional de Dr. John Gottman este o carte ce sparge acele tipare de gandire potrivit carora inteligenta nu poate fi de alta natura, ci doar una matematica, logica, bazata pe ratiune, iar nu pe sentiment. A creste copii inteligenti rational era dezideratul oricarui tip de parenting de pana acum. Parentingul modern vizeaza tot mai mult dezvoltarea inteligentei emotionale ce are ca scop inlocuirea rolului de Frankenstein din educatie, in acela de co-autor la indumnezeirea fiintei umane prin dezvoltarea empatiei in si pentru copiii nostri.     

Doamne, unde-i rana? a maicii Siluana Vlad este o carte despre bucuria descoperirii lui Dumnezeu ca singura metoda de vindecare a oricarui tip de rana, fie ea trupeasca, ori sufleteasca. Maica Siluana teologhiseste in cel mai simplu si placut mod (as spune, chiar amuzant, pe alocuri) despre parcursul Sfintiei sale de la o persoana plina de "desteptaciunea dobandita prin invatatura si stiinta" la acea persoana creata dintru inceput, "dupa chipul si asemanarea Sa". Cartea este o imbinare mestesugita a unor conferinte purtate de Maica Siluana, cu intrebari si raspunsuri care dezvaluie aceeasi preocupare a omului: teama de a-L descoperi pe Dumnezeu in suferinta si paradoxul vindecarii prin asumarea ei.  

Nuferi in pustie de Elena Blanaru este istoria romantata a trei vieti de Sfinti: Sfanta Maria Egipteanca, Sfantul Cuvios Martinian si a Sfintei Maria prostituata, nepoata pustnicului Avraam. Cartea nu vrea sa inlocuiasca Patericul si nici Sinaxarul, ci doar sa reconstituie, sub forma unui roman, calatoria minunata si plina de semnificatii a unor tineri aflati mai mult sau mai putin pe calea cea dreapta, dar care ajung sa isi deschida inima cu totul in fata chemarii lui Dumnezeu in asa fel incat devin icoane vii, devin marturii scrise in calendarul ortodox si dovezi incontestabile ale purtarii Sale de grija fata de cei care se fac partasi iubirii Lui.

Postul intermitent. Remediul impotriva bolilor este o carte aparuta la editura Sophia ce trateaza subiectul post nu numai din perspectiva unei manifestari religioase ci si a uneia medicale si terapeutice. Daca pana acum cativa ani, postul reprezenta doar o modalitate strict legata de apartenenta la o grupare spirituala, astazi tot mai mult se discuta despre post ca solutie impotriva bolilor moderne, boli generate nu numai de un consum de alimente nesanatoase ci pur si simplu de un abuz de alimente. Lipsa asumata si cu discernamant a mancarii nu este echivalentul penuriei, ci a masurii fiecarui crestin de a-L (re)gasi pe Dumnezeu, dar si de a-si (re)capata energia somatica, gresit interpretata pana acum ca stand la baza unui consum mare de alimente bogate in proteine, lipide sau carbohidrati.

Aceasta postare apare si aici: 

5 cărți, 5 moduri de viață convergente - Revista TIMPUL Praga

Comments

Popular Posts