D-aia!
E obositor uneori sa raspunzi la toate DE CE-urile copilului, iar daca ai mai multi si fiecare cu nelămurirea lui, avalanșa aceasta de intrebari iti creează un haos in cap ca nici gândurile nu ti le mai auzi, dar este important, FOARTE IMPORTANT as zice, sa luptăm împotriva impulsului de moment care ne împinge să le tăiem elanul printr-un simplu "D-aia, c-așa zic eu/așa vreau eu".
Ca parinti, tindem sa credem ca un copil, atunci când va incepe sa puna intrebari, vor fi numai din cele științifice, de genul "De ce e cerul albastru?" sau "Cum au apărut primii oameni pe pamant?" si atunci mai mare dragul sa răspunzi, asa cum iti recomanda specialiștii prin carti, dar ce surpriza...copiii nu vor pune numai intrebari "inteligente" ci vor vrea sa stie si de ce il îmbraci asa si nu altfel sau de ce azi la cina pregătești din nou cartofi si nu tort cu zmeură. Oricât de nepotrivite, lipsite de sens sau nerezonabile ar putea părea intrebarile lor, eu cred ca tot mai bine ar fi sa le răspundem tuturor curiozitatilor asa cum se cuvine, ca și când ar fi cea mai "inteligenta" intrebare si din care putem să facem un subiect aparte de conversatie din care sa tragă foloase. Fireste, totul pliat pe varsta celui care intreaba: nu poti sa ii povestești unuia de 3 ani istoria cartofului, dar daca are 7 ani, il lămurești ca azi nu ai avut prea mult timp la dispozitie sa gătești altceva si cum cartofii sunt la indemana, a fost mai simplu sa ii prepari, după care ii vorbesti despre cum a fost adus cartoful in Europa ca planta ornamentală mai întâi si abia mai târziu s-a descoperit că radacinile sunt comestibile.
1. Pregateste-te sa primesti intrebari de orice fel si in momentele cele mai putin potrivite, insa nu ceda in fata primului impuls de a raspunde scurt D-AIA!
2. Gandeste-te ca pentru copilul tau orice curiozitate inseamna o informatie in plus care il va ajuta sa (re)cunoasca, gandeasca si face conexiuni intre si cu lucrurile care il inconjoara;
3. Spune-i dinainte care sunt momentele in care nu e potrivit sa te "invadeze" cu intrebari (de fata cu cineva , cand esti angajat intr-o conversatie cu un alt adult, cand esti la magazin si tocmai trebuie sa platesti la casa si orice alte situatii pe care le consideri nepotrivite) si roaga-l sa le pastreze pentru cand sunteti amandoi si ii poti detalia raspunsurile;
4. Nu te multumi cu raspunsuri simple ci detaliaza si construieste scheme in jurul intrebarii, in asa fel incat sa il atragi pe copil pe traseul pe care ti-l doresti sau din care va afla alte lucruri, despre care nu ar fi avut altfel ocazia sa afle.
exemplu:
-Puiule, trebuie sa mergem acasa, este tarziu si este foarte cald.
-De ce? Eu vreau sa ma mai joc.
-Stiu, dar soarele este acum puternic si ne-am bronzat deja destul.
-Dar eu tot mai vreau sa ma joc putin. De ce nu mai putem sta inca putin?
-Bine, inca 2 minute (e bine sa le acorzi un timp limitat pentru a-i pregati pentru incheierea unei activitati), dar tu stii de ce ne bronzam noi cand stam la soare?
-Nu, nu stiu. De ce?
-Bronzarea este de fapt o reactie de aparare a pielii, care ne protejeaza in felul acesta de razele soarelui.
-De ce?
-Pentru ca pielea noastra fabrica o substanta inchisa la culoare, melanina, care coloreaza si actioneaza ca un ecran de protectie.
Si in felul acesta i-ai captat atentia, s-ar putea sa nu isi mai doreasca neaparat sa mai ramana la joaca si i-ai facut cunoscute lucruri despre care nu ar fi stiut sa puna intrebari, daca nu i-ar fi fost prezentate inainte unele amanunte.
5. Discuta cu el si lamureste lucruri despre care pare sa fie interesat ori de cate ori ai ocazia, in asa fel incat DE CE-urile sa fie inteligent puse, ajutandu-l astfel sa isi dezvolte frumos interesul de a cunoaste mai multe despre felul in care functioneaza lucrurile ce il inconjoara. (citeste despre asta si aici)
6. Daca nu cunosti raspunsul la una din intrebari, nu il "lamuri" cu un D-AIA, ci promite-i ca vei cauta/intreba si ii vei aduce lamuriri imediat ce vei afla. ( Mie mi se intampla fie sa le spun ca voi cauta pe net si voi verifica sau le trimit direct la google-ul nostru personal: TATI 😀 )
Sa nu uitam: Copiii nostri vor creste mai frumosi si mai sanatosi, daca ii vom ajuta sa inteleaga lucrurile care ii inconjoara pentru ca D-AIA i-am adus pe lume😉: sa le fim sprijin pe calea cunoasterii!
Comments
Post a Comment