5 lucruri pe care sotul le asteapta de la sotie

 

 Cand eram mai mica ii spuneam mamei ca mi-as dori ca sotul meu sa fie aidoma tatalui meu, precizand cu mare exactitate ce anume ma interesa (si nu eram prea pretentioasa😀): sa nu bea, sa nu fumeze. Mama mi-a raspuns simplu: Cand vei avea prieten, ni-l vei prezenta si noi iti vom putea spune daca este asa cum ti-l doresti tu si aici s-a incheiat discutia noastra despre viitoarea mea casnicie.😁 Nu am mai revenit niciodata asupra acestui subiect, insa crescand, mi-am revizuit cerintele si modelul sotului se distanta usor de al tatalui meu pentru ca eu nu eram ca mama, iar cel care ma putea intregi, nu putea fi ca tata. 😉

Insa dorinta de a evolua in propria-mi casnicie nu s-a incheiat nici astazi, asa ca am cautat constant resurse care ma vor ajuta sa devin o sotie mai buna. 

In urma lecturilor mele si a discutiilor de-a lungul anilor cu sotul, mi-am dat seama ca sunt asteptari esentiale pe care acesta le are de la o sotie si daca ele nu sunt exprimate verbal (iar daca sunt, poate nu suficient de lamuritoare, pentru ca, sa nu uitam, un barbat nu are darul de a lamuri chestiuni de felul acesta, ci crede ca este in natura femeii sa le inteleaga pur si simplu) atunci apar probleme.

Am schitat cele 5 puncte si inainte de a le detalia, m-am asigurat ca aceasta concluzie la care am ajuns eu nu este una gresita, rugandu-mi sotul sa imi enumere 5 asteptari pe care le are de la mine si nu am fost deloc surprinsa sa imi prezinte fix aceeasi schema:

1. Sotia trebuie sa ramana frumoasa, cocheta si atragatoare chiar si dupa ce a dat nastere copiilor. Frumusetea si cochetaria sunt notiuni relative pentru fiecare cuplu in parte. Cert este ca sotul, in principiu, nu are alte asteptari in privinta frumusetii sotiei, decat cele pe care le-a avut si atunci cand s-a indragostit de ea. Altfel spus, sotul se asteapta ca sotia lui sa ramana cumva la fel ca atunci cand erau la inceput. Poate este mai greu cu copii, insa orice sot va trece usor peste momentele solicitante cu care se confrunta sotia lui, atata vreme cat va observa o straduinta din partea acesteia de a re(de)veni cea de care s-a indragostit.

2. Sotia are datoria de a se ingriji de casa. Stiu, suna cumva ca un blestem: mereu la cratita! Dar depinde de fiecare sotie in parte cum isi vede rolul si ce atributii isi insuseste pentru caminul ei. Daca lucrurile astea nu au fost lamurite de la inceput, orice sot isi imagineaza o sotie imbracata frumos, cu sortul dinainte care ii pregateste o cina copioasa si cate un desert din cand in cand. In ce priveste ajutorul pe care sotul trebuie sa i-l ofere, face subiectul unei postari aparte si tine de priceperea fiecarei sotii in parte de a-si atrage sotul langa ea ca ajutor. 

In acelasi sector intra si curatenia casei pe care orice sot, mai mult sau mai putin pretentios, se asteapta sa fie dusa la implinire de catre sotie. Fara a fi neaparat verbalizata, aceasta nevoie a sotului de a-si regasi confortul si linistea de dupa agitatia unei zile de lucru intr-un camin ingrijit si curat, ii confera bunastarea si pacea de care are nevoie pentru a-si implini rolul de sot si tata, dupa caz si de a nu da bir cu fugitii, sub diferite pretexte.

3.Sotia este cea care se ocupa de educatia copiilor. Nu sunt de parere ca mama singura are datoria de a-si asuma rolul in intregime, de educator, dar cred totusi ca ea are intr-adevar un rol mai mare si  hotarator de vreme ce ea este cea care petrece timpul in cea mai mare parte alaturi de ei. Iar sotul se asteapta ca sotia  sa isi implineasca rolul acesta, fara a i se imputa neimplicarea si dezinteresul. Rezultatele insa, trebuie sa se plieze SI pe asteptarile lui. Atunci cand regulile in privinta educatiei copiilor nu sunt stabilite insa, de comun acord, apar neintelegerile.

4.Sotia sa nu se amestece in treburile care il privesc direct: masini, treburi administrative la care nu cere ajutorul, afaceri sau serviciu, relatia cu rudele. Barbatului nu ii place sa fie cicalit in general, dar cu atat mai mult sa i se ameste cineva in lucrurile pe care vrea sa le aiba cu totul sub control si la care nu solicita ajutor. Barbatii, in general, nu isi cer ajutorul nici macar intre ei, considerand acest lucru o subestimare a capacitatii lor de a gasi solutii pentru o problema, cu atat mai mult se vor simti ofensati atunci cand o femeie isi va da cu parerea in chestiuni asupra carora se considera capabili sa le rezolve singuri. 

5.Sotia va trebui "sa fie o asociere de sfintenie si strengarie". (Charlie W. Shedd, Scrisori Caterinei) Orice sot se asteapta ca si sotia lui sa aiba acea atitudine "indrazneata" prin care sa se asigure ca nu numai lui ii revine datoria de a initia relatia trupeasca. Multe femei (si mai ales cele crestine) tind sa considere ca relatia trupeasca este ceva rusinos, condamnabil si reprobabil, ca acest lucru este doar o "pornire pacatoasa" a barbatului si cumva, se straduiesc sa il "sfintesca" prin afisarea unei atitudini "cuviincioase" sau mai grav, printr-un refuz.

La capitolul acesta nu pot adauga mai multe lucruri lamuritoare decat puteti gasi in volumul mai sus mentionat, aparut la Editura Bizantina, Scrisori Caterinei (Sfaturi unei tinere casatorite) scris de un preot ortodox din America, din care voi lasa cateva paragrafe lamuritoare :

"Relatia trupeasca dintre soti este ceva pozitiv, este binecuvantata de Dumnezeu pentru a spori, dar si pentru a incununa dragostea dintre soti".

"Poti conta serios pe nevoia pe care o simte sotul tau de a crede ca il adori atat de mult incat doresti si tu relatia de dragoste".

"...sotul te va iubi din ce in ce mai mult, din tot sufletul lui, daca, din cand in cand, ii vei darui bucuria dragostei atunci cand el nu se asteapta".

"Tocmai pentru ca cei mai multi barbati se gandesc mai des la relatia trupeasca decat femeile, initiativa ta, foarte bine dozata, va face mult bine legaturii voastre".

 


Comments

  1. Imi place mult blogul tau, am gasit adesea multe sfaturi folositoare. Mai citesc si postari din urma pentru ca n-am descoperit blogul de mult timp.
    Cu postarea aceasta sunt de acord si nu prea sau, mai bine zis, sunt in asentimentul tau pana la un punct.
    Si eu cred la fel, ca e necesar ca femeia sa sa ingrijeasca sa aiba aproape intotdeauna o infatisare placuta pentru sotul ei (un chip curat si senin, haine de casa curate si, daca se poate, dragute; sa fie atenta sa nu se acumuleze multe kg in plus de aiurea, doar din delasare etc.). Apoi sa nu-l cicaleasca pentru lucrurile care nu conteaza. Sa fie ea stalpul casei in ceea ce priveste educatia copiilor si ingrijirea casei pentru ca, in mod evident, majoritatea femeilor au o mai mare capacitate decat barbatii sa faca aceste lucruri foarte bine. Barbatii au alte calitati.
    Ceea ce nu-mi place din articol e faptul ca transpare un fel de "trebuie" ca femeia sa fie "asa", altfel sotul va da bir cu fugitii.
    Dar si femeile ajung la un grad mare de oboseala in incercarea de a rezolva multe, multe lucruri peste zi, acasa sau la serviciu.
    De aceea nu vad a fi valabila doar intr-o singura directie "nevoia sotului de a-si regasi confortul si linistea de dupa agitatia unei zile de lucru".
    Cred ca aceasta odihna trebuie ca sotii sa si-o ofere reciproc, fiecare facand gesturi frumoase dupa cum stie si cum se pricepe.
    De asemenea nu cred nici ca barbatii se simt ofensati daca sunt intrebati de sotie despre anumite lucruri administrative, nu cred ca ar trebui sa existe lucruri tabu despre care sa nu discutam sau in care sa nu ne amestecam niciodata din frica de a nu-i jigni.
    Si, in final, recunosc ca nu-mi prea place expresia ca femeia "sa fie o asociere de sfintenie si strengarie" pentru ca nu cred ca e posibila, e formata din contradictii. Ori esti sfant, ori strengar. Cred ca e nevoie doar de sinceritate si deschidere sufleteasca, nu de jocuri si subterfugii.
    In viata mai intervin, odata cu trecerea timpului, si boli, si riduri, si par incaruntit si multe greutati. E greu ca sotia sa ramana chiar aceeasi care era acum 20 de ani si e nedrept sa faca eforturi mari din frica de a nu pierde interesul sotului pentru ea. Sa nu fim delasatoare cu noi insine, da. Si sa mentinem intre noi si sot o sinceritate si o deschidere pentru orice discutii sau probleme.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts