Pentru cei interesati de benzi desenate

Multa vreme am crezut ca benzile desenate sunt doar pentru copiii care stiu sa citeasca, motiv pentru care le-am evitat o vreme, desi aveam cateva pe lista si pe care abia asteptam cumva sa le introduc.
Ma bucur totusi ca am facut-o mai devreme, cu aceste carti aparute la editura Adenium ilustrate atat de bine de Serban Andreescu.
 Cum am procedat? Foarte simplu...atat prin timbrul vocii adaptat pentru fiecare personaj implicat in dialog (sau monolog, dupa caz), cat si prin aratatul cu degetul, am reusit sa le fac sa urmareasca actiunea...asta la inceput, pana cand toata lumea ajunge sa cunoasca replicile pe de rost, asa incat, dupa, nu e nevoie decat sa citesc, caci le vad cu coltul ochiului cum isi muta privirea de la o secventa la alta, in functie de mesajul pe care il aud.

E adevarat ca pentru povesti ca Punguta cu doi bani, Fata babei si fata mosneagului sau Capra cu trei iezi exista o asa de mare gama de carti ilustrate cu text integral sau redus, adaptat pentru fiecare varsta in parte, incat nu cred ca ar putea atrage pe cineva aceasta serie de carti neaparat, dar pentru Povestea lui Harap-Alb, Amintirile din copilarie sau binecunoscutele schite ale lui Caragiale Vizita... si Dl Goe (si nu numai, dar va las mai jos cuprinsul pentru fiecare pentru a vedea continutul fiecarui volum in parte), cartile astea chiar sunt de real folos pentru introducerea celor mici in universul povestilor lui Creanga sau in lumea pestrita a lui Caragiale.

Prezentarea este foarte haioasa (de pilda capra pleaca cu scooterul in padure) si cuprinzatoare (In Povestea lui Harap-Alb sunt prezentate toate evenimentele, fara a deveni prea incarcata povestea sau greu de urmarit, caci pana la urma acesta este avantajul benzilor desenate), dar nu stirbeste cu nimic textul original, doar ca textul nu este la fel de greoi ci adaptat  (cine ar putea citi unui copil de 6 ani Amintirile lui Creanga fara sa se opreasca la fiecare doua cuvinte sa faca traducerea?).

In speranta ca v-am captat atentia, va las mai jos si cateva imagini din interior ca sa va conving de veridicitatea spuselor mele 😀
Si Cuprinsul:



Comments

  1. La noi, dragostea de citit a inceput cu astfel de carti. Iar acum, la 9 ani, citeste carti serioase pe nerasuflate, desi are cel putin o banda desenata pe luna la capul patului. Deci, recomandam.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts