Activitati in masina la drum lung

 

Vara, de obicei, facem drumuri lungi si multe. Unele din ele sunt cele spre Romania si inapoi. Dureaza in jur de 12-13 ore si chiar daca am ales sa conducem pe timpul noptii o mare parte din traseu (plecam dupa-masa, ca fetele sa apuce o perioada scurta treze, cea mai mare parte din drum dormind, iar a doua zi de dimineata, dupa ce se trezesc, sa nu mai fie mult pana la destinatie) tot e nevoie de entertainment pentru a nu se lasa cu oboseala aceea psihica ce duce inevitabil la plansete, jale si mai ales la urlete.

Pentru drumul spre Romania, cel putin, de anul trecut am ales sa il fragmentam, sa ne oprim o noapte in Timisoara si sa ne recuperam si noi si ele, dar nu e valabil si pentru drumul de intoarcere, cand de obicei venim cu multe bunatati de la bunici, unele din ele mai perisabile, si atunci totul trebuie sa fie dintr-o bucata. 

In orice caz, suntem obisnuiti cu drumuri lungi si noi si ele. Nu spun ca ne este vreunuia usor si ca le asteptam cu nerabdare, singura motivatie care ne tine optimisti este scopul final, destinatia: bunicii si verisorii, in cazul acesta.

Dar pentru a face totusi calatoria mai placuta, le pregatesc din timp tot felul de lucruri pe care sa le aiba la indemana, atunci cand povestile si cantecele pe care le avem in masina nu mai sunt indeajuns de motivante pentru a ne pastra interesul si a elimina plictisul.

Fiecare din ele au primit un fel de penar in care regaseau carioci, pix, creion, carnetel, carnetel cu jocuri (Spanzuratoarea, X si 0 si Descoperit diferente), Fise Scrie si sterge de la Editura Gama, adaptate varstelor (Sofia, integrame, Irina, fise de memorie, Tatiana, fise de matematica sau de scriere iar Natalia de desenat), o tabla alba pe care puteau scrie sau desena.


                           


Pe langa asta, cubul Rubik, un joc cu bile si acela cu imagine de rearanjat, sunt jocuri care pot tine pentru o perioada copilul ocupat, dar intr-atat incat sa nu ii creasca frustrarea, daca nu reuseste.
Mai departe, avem doua pachete cu intrebari despre animale si despre tari, lumea in general, si astea stau la mine in fata. Eu selectez intrebarile si le pun, iar ele sunt chiar bucuroase sa raspunda si sa afle lucruri interesante despre animale, atunci cand habar nu aveam nici unul despre anumite aspecte legate de viata lor.

Mai sunt si fisele acelea 100 de activitati pentru calatorii, unde sunt amestecate pentru varste diferite, asa incat pot spune ca se gasesc si pentru Natalia, care are numai 3 ani, dar si pentru cele mi mari, de 6, 8 si resptectiv 10 ani.

Pentru Natalia am pregatit un pic diferit. Ea are o tabla magnetica in masina, multe carti si cartulii pe care nu le-am pozat, o carte cu sunete si fireste, si pentry ea o tabla a ei pe care sa poata mazgali in voie.
 
Nu me lipsesc din masina, la drumuri lungi in general nici colectia Sunt imbatabil unde se pot intreba in pereche sau chiar singure, caci raspunsurile sunt pe pagina urmatoare.
Pe langa toate astea, jucam TOMANAP, FAZAN, numaram masini de diferite culori, inventam povesti la care fiecare din noi are voie sa adauge numai 5 cuvinte. 

Mai sunt si alte idei, dar care nu au prins neaparat forma la noi, cel putin nu deocamdata.

In speranta ca v-am oferit ceva idei pentru drumuri cu masina (nu e nevoie sa fie atat de lungi ca ale noastre), va doresc drumuri usoare si calatorii placute, cat timp mai e vacanta!

Comments

Popular Posts