Jocuri de jucat impreuna


Tot vin Sarbatorile, m-am gandit ca n-ar fi rau sa va prezint o parte din jocurile noastre, ca atlfel sa ofer idei celor care sunt in cautare de cadouri pentru perioada ce urmeaza.

JOCUL PROVERBELOR este un joc romanesc realizat de Ion Nicolau. Jocul are in vedere familiarizarea celor mici cu o serie de proverbe mai cunoscute, dar si competivitatea, lucrul in echipa (daca in familie sunt copii mai mici, care se pot grupa fie cu unul din parinti, sau cu fratele/sora mai mare).

Cartea de joc din interior prezinta doua variante de joc, insa noi am adaptat si altele, in functie de varsta fetelor. Pentru cele mai mici, care inca nu se descurca cu cititul, eu, de pilda, le citeam tare proverbul trecut pe cartea de joc, doar pentru ca urechile lor sa se familiarizeze cu acesta, iar apoi anuntam tare cifra de pe jeton pe care urmau sa o caute. Si asa a fost un castig, pentru ca Tatiana este acum la varsta la care inca nu face bine distinctia intre 13 si 31. Deci am invatat pe langa proverbe si sa recunoastem numerele.


TOMANAP sau TOMAPANT, cum il stiam noi, contine 4 carnetele unde categoriile de TARA, ORAS, MUNTI, APE, NUME, ANIMALE si PLANTE sunt deja delimitate (e adevarat ca sunt foarte mici casutele si greu de incadrat in spatiile respective) si o sonerie pe care atunci cand apesi, cineva rosteste alfabetul, jucatorul urmand sa apese din nou pe sonerie la litera cu care vrea sa lucreze. Soneria iti permite, parca, vreo 2 minute ca timp de gandire,perioada in care se aude muzica clasica, doar ca in cele 2 minute tine sa te avertizeze cat timp ti-a mai ramas, iar pentru Sofia asta era destul de stresant, nu se putea concentra pe denumiri si nici cele 2 minute inca nu ii sunt de ajuns, asa ca noi preferam sa inchidem soneria pentru perioada de gandire si ii dadeam voie sa aleaga ea cand sa punem creioanele jos. De curand si Irina a inceput sa participe, uneori singura, alteori cu ajutorul meu, dar usor usor devine captivata.

SANDWICH-ul este super amuzant si cand il jucam cu totii, ne spargem de ras. Sunt 6 carti care iti prezinta 6 tipuri de sandwich-uri pe care le poti pregati, iar celelalte carti contin cate unul dintre ingredientele celor 6 sandwich-uri plus o carte cu o albina. Fiecare jucator isi alege un sandwich pe care vrea sa il pregateasca si tine cartea in fata. Celelalte carti sunt intoarse toate cu fata in jos si amestecate. Fiecare jucator intoarce cate o carte si daca reprezinta un ingredient de pe cartea lui cu sandwich, o pastreaza, daca nu o lasa la loc tot cu fata in jos. Si se cauta asa rand pe rand cartile pana cineva da de cartea cu albina. Atunci anunta ca a gasit-o pe albina si trebuie sa isi dea cartile stranse pana in momentul acela jucatorului din dreapta si tot asa, pana cand cineva reuseste sa termine un sandwich de facut (bineinteles ca poate fi altul decat cel pe care ti l-ai ales tu initial).

CVARTET CU POVESTI de la Editura Gama ii ajuta pe cei mici sa se familiarizeze cu povestile clasice (Mica Sirena, Cenusareasa, Degetica, Scufita Rosie, Cei trei purcelusi, Aladin, Mowgli, Pinocchio) si sa isi formeze strategii pentru a-i pacali cumva pe ceilalti jucatori care nu trebuie sa stie ce pereche de carti intentionezi tu sa faci (fiecarei povesti fiindu-i atribuite cate 4 carti, un cvartet) ca sa nu ti le ceara cand ii vine randul. Cine reuseste sa faca mai multe cvartete, acela castiga.
DOBBLE este primul joc pe care fetele mele l-au jucat singure intre ele fara sa ceara neaparat sa participe si unul dintre noi doi, eu sau tati. Antreaneaza memoria, vocabularul si puterea de concentrare, caci pe fiecare carte sunt reprezentate cate 8 simboluri si fiecare din ele are in comun cu oricare alta carte din joc, un singur simbol. Cine il vede primul si il rosteste cu voce tare, ia cartea si la sfarsit castiga cel care a adunat cele mai multe. Se poate juca in mai multe feluri, de ex, cine scapa de toate cartile din mana, depinde de regulile pe care le stabiliti la inceput. Eu va spun sincer ca la jocul asta nu fac eforturi (cum fac la celelalte ) ca sa pierd. Pur si simplu, nu reusesc sa vad asa de repede simbolul comun, cum au inceput ele sa le vada.
Noi avem 2 variante de DOBBLE, unul pentru copii de la 8+ si unul cu animale care având mai puține desene pe cartea de joc (sunt reprezentate numai 6 animale), devine mai ușor, așa că îl jucam spunând animalele în engleza, ca să ii conferim un nivel mai ridicat de dificultate.  

Iar ultimul joc, despre Romania este totusi pentru copii mai mari, insa noi, grupati cu mami sau tati, l-am jucat si fetele au mai aflat in felul acesta unele detalii despre orase mari din Romania, locuri pe care le-am vizitat sau avem in plan sa le vizitam, caci jocul contine aceste cartonase cu informatii despre localitati mai mari din tara noastra. Este, pana la urma,  o calatorie imaginara pe teritoriul tarii noastre.


 


Comments

Post a Comment

Popular Posts