3 teorii pe care nicium nu le pot intelege

 

 

1.Dacă mănânci sănătos, nu trebuia te îmbolnăvești niciodată!

E ca și cum corpul tău este un fel de mașinărie perfecta căreia daca ii dai cel mai bun combustibil, nicicum nu da rateuri, dar din câte știu eu, chiar si acestor mașinării li se intampla tot felul de neajunsuri si pentru asta exista, Slava Domnului, oameni care sa se priceapă sa le repare. Dar cum omul, prin care a intrat păcatul in lume, sa nu fie supus stricăciunii ( si deci îmbolnăvirii?) oricât de sanatos el s-ar hrani? 

A mânca sanatos nu presupune lipsa îmbolnăvirii, ci mai degrabă o imunitate mai puternica, o forță mai mare pe care un corp hranit sanatos o are in lupta sa cu inamicul, boala.

Si evident, lipsa totala a anumitor boli care deriva dintr-o alimentatie nesănătoasă. Nu cred sa existe sanse prea mari sa faci diabet sau boli cardiovasculare dacă mănânci echilibrat, fara grăsimi. (Nu vorbesc aici despre exceptiile care confirma regula!).

Dar deasupra tuturor acestor obiceiuri, oricat ar fi ele de sănătoase, planează Hristos Dumnezeu, căruia ii datoram sănătatea trupului nostru, fiind astfel responsabili a o pastra prin simplul fapt ca "trupul nostru este templu al Duhului Sfant".(l Corinteni 6, 19)

2. Dacă crezi in Dumnezeu, nimic rău nu ti se poate întâmpla!

Aud mereu remarci de genul: Nu te ajuta pe tine Dumnezeu daca mergi la biserica si te rogi? Cum sa pățesc eu ceva? 

Chiar dacă se incalca reguli de bun-simt, mai ales acum in perioada pandemiei: de ce sa purtam masca, de ce sa ne ferim atat, de ce sa ne fie frica, doar Dumnezeu e cu noi, nu vom pati nimic??!!

Oameni buni, calendarul e plin de Sfinți care au murit în cele mai cumplite chinuri si însuși Hristos nu a fost scutit de ele, chinuri despre care in curând vom auzi, prin cântările bisericești din perioada ce urmeaza.

Autorul Liturghiei, cunoscutul Sfant Ioan Gură de Aur însuși, a suferit exil si o viata de chin. Ce mai spunem despre Apostoli, prietenii directi ai lui Hristos? Rastigniti cu capul in jos, batuti, schingiuiti. Singurul care a murit de batranete, dar nescutit de chinuri cumplite, a fost Sfantul Apostol Ioan.

Nu vreau sa subliniez prin asta ca noi toti, crestini fiind, ar trebui sa ne asteptam la un astfel de sfarsit, dar nici nu pot intelege cum poti sa Il ispitesti pe Dumnezeu, nefacand nimic pentru a-ti proteja sanatatea ta (darul Lui pentru Tine) si a celor din jur pe baza acestei teorii: Lasa, ca ma pazeste Dumnezeu!

Dumnezeu nu participa la inconstienta noastra, nu asistă la nesimțirea si lipsa de smerenie, bun-simt și respect fata de noi si fata de ceilalți. El nu aici ne-a promis o viata vesnica si fara durere, ci în Împărăția lui. Ceea ce presupune ca aici suntem datori sa respectam anumite masuri de siguranță, de bun-simt, de respect și sa nu Îl ispitim in speranța că El ne va scoate din orice groapa în care ne aruncam de unii singuri.

Si pentru a înțelege mai bine cum lucrează Dumnezeu, va propun pentru vizionare, doua filme românești de exceptie:

Intre chin si amin

Portretul luptatorului la tinerete


3. Copilului trebuie sa ii dai dulciuri, dar mai ales ciocolata, ca sa aibă energie!

Si aud asta de la doctori! Nu ca as vrea sa imi arog dreptul de a fi studiat cat au facut-o ei, dar zau ca nu pricep asta mai ales în zilele noastre cand informația, slava Domnului, este pe orice gard, ca ciocolata dăunează grav sănătății oricat de 99% cacao ar conține ea.

S-a descoperit ca ar contine cacaoa foarte mulți antioxidanți, e adevarat, si ca e benefica pentru creier. Dar o sursa mai sigura și mai la indemana de antioxidanți sunt fructele și legumele proaspete, nu?

Si nu pricep treaba asta cu energia si ciocolata. Cică ar trebui sa le dea energie (care, intre noi fie vorba, e doar o energie falsa, o excitare nervoasa care pe termen lung va lasa urmari grave) si sa li se dezvolte creierul. 

Nu stiu cum or fi copiii ceilalti, dar ale mele au asa de multa energie și fără ciocolata ca eu cad frântă seara, iar ele tot se mai învârtesc pe lângă mine.

Iar cu creierul, eu tot ma intreb cum cei care au trăit în era de dinaintea ciocolatei, nu par sa fi fost niste idioți de vreme ce, cu atât de puține resurse pe cat aveau pe vremea lor, tot au descoperit ca Pământul nu-i plat, au construit Piramide in desert si alte multe asemenea.

PS: in poza sunt eu, in vremea studentiei, pe un pat de spital prin America, pregatindu-ma pentru o operatia de extirparea a apendicelui.

Comments

Popular Posts