Cum am invatat despre stele si constelatii

 

In primul val de pandemie, fetele au avut parte de o lectie interactiva in care au invatat si aflat mai multe despre planete impreuna cu tati (despre care am vorbit aici), iar acum m-am gandit ca e randul meu sa continui cu o lectie in care sa aflam mai multe despre stele, asezarea lor intr-o constelatie si alte lucruri de felul acesta.

Am pornit frumos, asa cum ne-am obisnuit mai intai, fie citim, fie lipim. In cazul de fata ne-am delectat cu doua volume din colectia Micii mei eroi dedicate celor doi astronomi care au pus bazele cunostintelor in domeniul acesta, Galileo Galilei si Nicolaus Copernic.

Apoi, daca tot au primit in cele 24 de zile de Advent aceste 2 carti, le-am aprofundat si pe ele, ca sa fim sigure ca detaliile semnificative se intiparesc, in asa fel incat purcederea la joc sa nu fie deranjata de explicatii mult prea elementare.
Si abia dupa ce acestea au fost implinite, am purcesc la distractia propriu-zisa. 

De fapt ideea mi-a venit atunci cand Sofia si-a petrecut o jumatate de zi inchisa in camera ei, fara sa fie ispitita nici de strigatele care jucau rolul de indemn la joc al surorilor, nici de rugamintile mele de a ma ajuta prin bucatarie (activitate care, am bagat de seama, joaca un rol tot mai important pentru ea si nu pot decat sa ma bucur), unde s-a folosit de un tub de carton ramas de la tac-su dupa ce a folosit toata folia autocolanta si toate rolele mele de abtibilduri cu modele, pentru a-si crea un "binoclu". Cam asa:


Dupa care, eu, am sacrificat cateva forme de briose in care am dat gauri in forma de constelatie, le-am prins la capatul, asa-zisului binoclu si le-am legat cu elastic.

Am asteptat sa vina noaptea, am stins toate luminile din camera si punand o lanterna in interiorul "binoclului", ne-am uitat pe tavan la cateva constelatii pregatite in prealabil de mine.

 
Apoi am cusut eu pe cateva bucati de fetru, tot aceleasi constelatii cu care deja ne obisnuisem si asezand un material albastru pe jos care sa simbolizeze cerul, le-am rugat pe ele sa aseze niste stelute decupate(de fapt, sunt mai mult fulgi😀) in forma reprezentata de mine pe discheta de fetru, recreand astfel cu mana lor constelatia dorita.



M-am bucurat tare sa vad ca la cateva zile dupa, cand in sfarsit am prins o noapte senina si s-au vazut bine stelele pe cer, au recunoscut Carul Mare, Carul Mic, Cassiopeia si Centura lui Orion.

Iar la final de lectie, am invatat si despre Luna si fazele ei (nu de alta, dar mereu primeam intrebari de genul: De ce e acum Luna rotunda ca Soarele? De ce acum e Luna ca o coaja? etc), folosindu-ne de o recuzita foarte delicioasa, asa ca pentru final de lectie: biscutii cremosi Oreo.



Si am incalecat pe-o șa si v-am spus povestea stelelor asa!



Comments

Popular Posts