Totul se schimba, totu-i trecator




Chiar si in conditii de carantina, ma gandeam sa pastrez totusi obiceiul de a prezenta o carte fie pentru copii, fie pentru adulti si pentru azi am ales o carte cu Basme africane aparuta la Cartea copiilor, mai ales ca acum editurile se intrec in reduceri si este un moment bun sa ne abatem mintea de la stirile negative si sa ne adunam spre bucuria de a savura impreuna o carte buna.
Editura Cartea copiilor are carti foarte frumoase si le recomand cu mare, mare caldura.

Cartea contine o povestioara de al carei nume m-am folosit si in titlul postarii, caci ar putea avea o legatura cu situatia curenta ce a cuprins intreg mapamondul.

Toata lumea este alarmata ca asta va fi sfarsitul lumii si pe langa propagarea acestei terori, se fac pronosticuri si de cat de rau ne va fi chiar si dupa, in cazul in care totusi nu va fi sfarsitul lumii, ci doar inceputul sfarsitului:
 -Lumea nu va mai fi ca pana acum. (Ceea ce nu este neaparat de speriat, nu? Pana acum nu ne plangeam ca lumea nu este chiar asa cum ar trebui?)
-Vom muri de foame. (Eh, ma indoiesc, bunicii nostri dupa razboaie sau in timpul lor au trait cu paine sau mamaliga si dovlecei fierti, iar cei din inchisorile comuniste, cu zeama fiarta de coji de cartofi. Fireste, nu ne dorim sa ajungem la aceste masuri, dar nu cred nici ca teama de a muri de foame este intemeiata.)
-Ne vor inchide bisericile. (Nu imi dau seama de unde s-a ajuns la concluzia asta, poate acum va fi in schimb momentul multora sa isi intoarca fata catre Dumnezeu.)
-Economia se va prabusi. (Nu stiu, nu ma pricep la economie, dar nu pare o situatie generala aceasta, atata vreme cat unele tari chiar isi iau masuri de evitare a unui astfel de colaps.)
-Copiii nostri vor trai vremuri grele. ( Doar nu sunt ei primii copii nascuti pe acest pamant, si cred ca vom reusit sa ii responsabilizam mai mult si tocmai acum avem ocazia sa ii invatam lectia recunostintei, sa aprecieze ceea ce au sau ce au avut si sa valorifice orice lucru de care se pot bucura.)
-Totul se schimba. (E firesc, lucrurile trebuie sa se schimbe, lucrurile toate sunt trecatoare si asta este lectia pe care cu totii trebuie sa ne-o insusim: Totu-i trecator! Doar Dumnezeu e vesnic!)

Povestea africana pe care vreau pe scurt sa o prezint, isi are izvorul in Etiopia, una dintre primele tari din lume trecuta la crestinism.

Un negustor care traversa Etiopia pentru a-si vinde marfa, vede un barbat inhamat la plug, asemeni unui bou, care ara campul, in timp ce un taran il biciuia cu o mare cruzime.
Negustorul este miscat de aceasta intamplare, insa barbatul inhamat este cel care il intareste, spunandu-i :" Nu plange pentru mine. Totul se schimba, totu-i trecator si va trece si suferinta mea".
Dupa cativa ani, s-a intamplat ca negustorul a trecut tot pe acelasi drum si voia sa afle detalii despre omul inhamat candva in locul unui bou, la jug si afla cu stupoare ca acesta a devenit intre timp regele acelui tinut.
Reuseste sa intre in audienta la rege si il felicita pentru noua sa conditie, dar acesta ii raspunde si de data aceasta cu acelasi mesaj: "Totul se schimba, totu-i trecator si acest noroc al meu va trece".
Peste ani, negustorul afla ca regele murise si isi doreste sa mearga sa ii viziteze locul unde a fost ingropat unde citeste inscriptia urmatoare: "Totul se schimba, totu-i trecator si pana si asta va trece".
Peste alti cativa ani, cand negustorul nostru vrea sa viziteze din nou mormantul, afla acolo un oras cu totul nou si singur ajunge la concluzia ca prietenul sau avusese dreptate: "Totul se schimba, totu-i trecator" si ca intr-o buna zi si cladirea construita pe mormantul respectiv va disparea .

Mesajul basmului ar putea fi categorisit drept macabru pentru unii, insa din perspectiva crestina, atitudinea noastra ar trebui sa fie cea mioritica. Nadejdea sa ne-o punem in Dumnezeu si sa nu ne luptam cu altceva in afara starii noastre adamice.

Dumnezeu sa ne intareasca!







Comments

Popular Posts