10 pateuri vegetale

Nu sunt deloc o gospodina priceputa si recunosc, nici macar nu imi place sa petrec multa vreme la bucatarie, dar ma intereseaza sa imi hranesc familia pe cat de sanatos posibil, cat mai variat si fireste, durata de preparare a bucatelor sa fie cat mai scurta😊.

M-am gandit sa va impartasesc in perioada asta de post...si carantina, cateva dintre pastele tartinabile pe care noi le mancam cu o deosebita placere, fiind atat pe placul mancaciosilor, dar si mofturosilor familiei noastre.
Folosesc aceste paste tartinabile atat pentru micul dejun, cat si pentru sandvisuri de luat la scoala, sau la o plimbare pe afara (nu in perioada asta, fireste😥), dar si pentru cine usoare, alaturi de o salata.

Le voi prezenta in ordinea in care sunt apreciate in unanimitate in familia noastra:

1.Guacamole cu castraveti si ceapa verde
Avocado fie este zdrobit cu furculita, fie este facut pasta cu pasatorul vertical. Ceapa verde si castravetele proaspat sunt de asemenea bagate la blender si se adauga numai sare dupa gust.

Uneori mai pun si usturoi (1 catel, maxim 2, depinde de cantintatea de guacamole) si daca am, pot adauga si frunze de spanac.

2.Guacamole cu rosii, ceapa verde
La fel ca cel de mai sus, doar ca rosiile ar fi bine daca ar fi taiate in bucati marunte, si nu pasate...doar pentru aspect.

3. Guacamole cu usturoi
Daca pun suficient usturoi, cat sa schimbe gustul, dar ceilalti sa nu il simta, regretam ca avem numai 10 degete la maini😉

4.Pate din migdale
Migdalele le cumpar direct in forma de fulgi ca sa nu mai fie nevoie de hidratat sau maruntit la robot, peste care adaug un pic de apa, ulei, sare, ceapa verde/uscata si frunze de spanac daca am, dar se poate si fara si cateva rosii cherry sau castravete proaspat.

Mie mi se pare ca are gust de icre, iar acesta este inlocuitorul cel mai bun pentru unt in perioada posturilor. Fetelor le fac gustarici la scoala sau gradinita si nu s-au plans niciodata ca nu le-am facut cu unt.

5.Pate din linte rosie
Lintea rosie fierbe in 12-15 min si peste ea adaug ceapa uscata, usturoi, sare si daca am timp si cele necesare, adaug si morcovi fierti, mazare fiarta sau conopida fiarta. Sau toate la un loc. Nu uitati sarea si uleiul!

6.Pate de nuci romanesti
Nucile trebuie hidratate macar cu o ora inainte, dupa care se adauga in robot, alaturi de ceapa verde/uscata , usturoi, ulei si sare.

7.Pate din ciuperci si nuci
Ciupercile le invartesti vreo 10-15 min in tigaie, dupa care, in robot, alaturi de o mana de nuci, migdale sau seminte de floarea soarelui, usturoi, ceapa verde/uscata, sare si ulei.

8. Pate din fasole
Evident, fasolea fiarta, si peste ea se adauga ceapa uscata, usturoi, si oricand alte legume fierte care va sunt pe plac, daca nu, ajunge si din trei ingrediente, la care se adauga sarea si piperul.

9. Pate din naut
Nautul trebuie fiert mai mult, asa ca fie fierb cantitate mare si bag cateva caserole si la frigider, fie folosesc o conserva de naut fiert, il pun in robot, alaturi de ceapa uscata, usturoi, ardei proaspat, sare si ulei, iar dupa ce obtin pasta cu pricina, toc marunt rosii si castraveti murati. Castravetii murati sunt ingredientul secret...cel putin, asa cred eu. Am incercat si alte variante, dar dintre cele facute in casa, doar acest tip de hummus ne-a fost pe plac.

10. Pate de mazare verde
Dupa ce mazarea este fiarta sau luata din conserva, adaug, ceapa de acum omniprezenta, usturoiul, asemeni, sare, ulei ,frunze verzi de busuioc, rosii taiate marunt.

Cam astea sunt retetele noastre de pateuri de post. Nu uitati ca oricand puteti scoate sau adauga un ingredient in functie de gusturile membrilor familiei voastre.

Pofta buna!

Comments

  1. Mă bucur că le-ai pus aici. Că voiam să te întreb iar rețeta de pate de migdale. Multumesc!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts