Cartile saptamanii

Atunci cand aleg carti pentru fete, ma intereseaza atat mesajul cat si ilustratiile.
In ce priveste mesajul, am ramas mai mult o conservatoare, aleg inca acele carti care sunt impregnate de mister, de taine, de peripetii fantastice, de taramuri misterioase si care imbina realitatea cu imaginatia intr-un mod atat de firesc, incat aceste carti raman universal valabile pentru toti copiii de oriunde si din orice timp.
Spun asta, pentru ca acum exista pe piata o gama asa larga de carti pentru copii (din fericire!) incat multe din ele, chiar daca au un mesaj util si de folos, cumva le socotesc carti "de unica folosinta", cumva carti pe care nu le poti relua neaparat cu copiii de prea multe ori, pentru ca, desi transmit informatii intr-adevar, o fac intr-o maniera mai mult didactica decat plina de fantezie.

Asadar, pentru saptamana aceasta, va prezint cele 4 carti ale autoarei suedeze Elsa Beskow, aparute la editura Cartea copiilor si care sunt rasfoite si recitite de noi de ani de zile, desi prima carte din aceasta serie am primit-o de la Mos Craciun cu 3 ani in urma😛.

Ilustratiile, de asemenea, sunt foarte reusite, cum multe culori si multe detalii, ceea ce ii ajuta pe copii sa intre usor in atmsofera povestii si sa retraiasca momentele prin participare directa si implicata.
Textul se incadreaza pentru copii cu varste cuprinse intre 3 si 8 ani, spun ei pe site: www.carteacopiilor.ro

Va las cate o pagina din fiecare carte, desi pe site-ul editurii puteti vizualiza mult mai mult din cuprinsul fiecarui volum.

Hainele noi ale lui Pelle  este povestea cu textul cel mai scurt, din aceasta serie si vorbeste despre un baietel care primise in grija un miel de care sa se ocupe numai el. Pelle crescand si el odata cu mielul, hainele in raman scurte si se hotaraste sa se foloseasca de lana mielului pentru a-si croi altele, dar pentru asta are nevoie de ajutorul adultilor: doua bunici, mama, croitorul. Pentru a primi ajutorul acestora, trebuie sa ofere in schimb ajutorul sau: sa hraneasca animalele din gospodarie, sa pliveasca gradina de buruieni, sa aiba grija de sora mai mica, etc. In felul acesta isi castiga costumul mult asteptat, asumandu-si din plin responsabilitatea muncii sale si castigandu-si dreptul deplin de a-l purta cu multa satisfactie.

Oul soarelui vorbeste despre o zana a padurii care descopera intr-o zi in padure, o portocala. Uimita de aparitia acestui obiect necunoscut, isi aduna in jur toti prietenii ei si declara cu totii ca acesta trebuie sa fie un oul al soarelui, de vreme ce este asa frumos colorat si rotund. Pana la urma afla ca este un fruct exotic, cu o zeama dulce si parfumata, din care cu totii vor savura cu o deosebita placere.


Copiii padurii sunt niste spiridusi care se bucura de orice le ofera viata in padure in orice anotimp, asa cum trebuie sa o faca orice copil din aceasta lume: sa se balaceasca prin orice rau sau baltoaca, sa construiasca baraje din bolovani si bete, sa alerge cat e ziua de lunga, sa isi magineze lupte cu insecte si animale, sa culeaga fructe si sa asculte povesti.


Aventurile lui Peter in Tara Afinelor  este despre un baietel care pleaca in padure cu doua cosulete in care vrea sa culeaga afine si merisoare in dar de ziua mamei lui. Dezamagit ca nu gaseste nimic, se asaza pe o buturga si incepe sa planga, dar in mod miraculos, paseste alaturi de Regele Afinelor, in tara acestuia, unde ajutat de baietii-de-afine si mai apoi de fetele-merisor reuseste sa isi umple cosuletele, dar si sa se distreze cu acestia, mancand din delicioasele fructe, leganandu-se pe o panza de paianjen si plutind pe o scoarta de copac.


Spor la lectura sa aveti!

Comments

Popular Posts