Tezaurul cu povesti

Au aparut la editura Corint Junior cateva carti foarte frumoase, groase si cu desene deosebite ce suprind in detaliu momentele semnificative din povesti.
Volumul de fata, Tezaurul cu povesti are in jur de 350 de pagini si cuprinde 21 de povesti clasice.
Este o alegere minunata pentru cei mici, avand in vedere ca intr-un singur volum sunt adunate cele mai importante povesti clasice precum Scufita-Rosie, Frumoasa din padurea adormita, Mica sirena, Frumoasa si Bestia, Alba ca Zapada, Fluierasul din Hamelin, Tom Degetel, Robin Hood, Wilhelm Tell si altele asemenea.

M-a surprins in mod placut faptul ca finalul povestilor cu printi si printese (gen Frumoasa din padurea adormita, Frumoasa si Bestia, Cenusareasa) insista pe elementul iertarii si al generozitatii pe care printesa, in pofida asupririi pe care o indura fie de surori, fie de mama vitrega, le-o ofera acestora in momentul eliberarii ei de sub jugul familial.
Nu se intampla asta in toate variantele de povesti. De multe ori se subliniaza doar ura si razbunarea, ca metoda de a oferi o lectie celor care nu ii aratasera mila sau indurare pana atunci, ceea ce nu mi se pare o lectie tocmai buna de oferit unui copil pe care te straduiesti sa il inveti ca valorile crestine sunt tocmai cele pe care Hristos ni le-a propovaduit de pe cruce si nu cele ale unei societati in care calcatul in picioare reprezinta o metoda principala de promovare.
Si totodata, printii si printesele "au trait fericiti si au avut o multime de copii"😉.




Comments

Popular Posts