Primul, al doilea, al treilea...


E imposibil sa nu stai de vorba cu o mamica pe care ascultand-o sau numai observandu-i copiii, sa nu iti treaca prin minte gandul "Dar al meu nu face asa", "Al meu inca nu stie asta", "Al meu inca nu poate asta".
Recunosc, am fost si eu acolo si uneori frustrarea era atat de mare incat avem permanent senzatia ca fac ceva gresit.
Uneori, aveam tendinta sa grabesc lucrurile si in loc sa ma bucur de momentele unice si irepetabile (pentru copilul respectiv si pentru tine in raport cu acesta, caci altfel, avand mai multi copii, momentele se repeta, dar unicitatea ramane pentru fiecare o trasatura individuala) sa incerc sa fac lucruri pe care mai tarziu le vedeam ca venind de la sine.
Inconjurata de mamici cu mai multi copii, am inceput sa urmaresc comportamentul acestora in functie de primul nascut, al doilea, al treilea si... deocamdata ma opresc aici:).
In felul acesta am observat un pattern oarecare ce se repeta la fiecare dintre copiii diferitelor familii care implinesc conditia de intai nascut, al doilea si tot asa.

Tin sa precizez inca inainte de a trece la aceasta mini-caracterizare ca nu este nimic grav sau de ingrijorat in cazul in care copilul dumneavoastra nu se incadreaza in vreuna din aceste tipologii. Copiii sunt atat rezultatul educatiei  noastre cat si al ereditatii parintilor si bunicilor sai. Iar la toate acestea se adauga nenumarati alti factori care influenteaza temperamentul si felul sau de a actiona si a gandi.

Iata care sunt observatiile mele:

PRIMUL NASCUT este de obicei:
-precaut. Nu se aventureaza in jocuri periculoase, nu incearca lucruri despre care crede ca i-ar putea face rau,  nu se increde usor in oameni sau in ceea ce i se spune.

-responsabil. Este foarte atent cu lucrurile sale. Nu imparte jucariile cu multa usurinta cu alti copii, nu ii lasa pe altii (nici chiar pe frati) sa umble cu ele si chiar daca jucaria lui se intampla sa nu fie neaparat ceea ce se astepta, tot nu renunta la ea in detrimentul celei primite de frate/sora cand din perspectiva lui este responsabilitatea lui sa aiba grija de ceea ce a primit.
Este foarte grijuliu si atent cu fratii sau surorile mai mici.

-temator. Isi dezvolta de timpuriu diverse frici: de apa, de inaltime, de animale, de orice activitate care nu ii confera certitudinea ca el este stapan pe situatie.

-putin comunicativ. Nu leaga relatii usor cu ceilalti, dar in momentul in care coordonatele de prietenie sunt bine definite in timp, devine foarte atasat si nu accepta usor prietenii noi. In momentul in care celalalt face primul pas, devine totusi dispus sa incerce.

-mofturos. Nu ii intri in gratii usor cu unele lucruri, cum ar fi mancarea sau poate articolele de imbracaminte.

-concentrat. Se poate concentra mai multa vreme pe o activitate care ii face placere si nu se plictiseste foarte repede.

-cu atitudine de sef. De obicei o manifesta in relatia cu fratii si surorile si mai putin cu prietenii. Are tendinta de a da ordine si a astepta ca cei mai mici sa implineasca anumite servicii.

-constiincios. Obisnuieste sa isi implineasca indatoririle cu multa constinciozitate si chiar daca uneori nu i se potriveste sau nu ii sunt pe plac sarcinile, le implineste cu seriozitate.

AL DOILEA NASCUT este de obicei opusul primului nascut:

-curajos. Este mult mai dispus sa incerce lucuri noi si nu se teme sa incerce ceva pentru prima data.

-mamos sau foarte lipit de unul din parinti, in special de mama. Are mult mai multa nevoie de afectiunea parintilor in mod vadit, isi exprima iubirea in mod deschis si gesturile de tandrete nu sunt deloc un tabu.

-foarte comunicativ. Isi face prieteni mult mai usor si poate trece de la o relatie de prietenie la alta cu o foarte mare usurinta.

-imprastiat. Nu tine minte unde isi pune lucrurile, nici nu le acorda prea multa importanta.

-supus. Desi nu intotdeauna ii place pozita in care este pus adeseori fortat de fratele/sora mai mare, nu pare sa ii displaca intotdeauna si de cele mai multe ori accepta sa implineasca mici favoruri pentru acesta/aceasta.

-plagiator 😃. Nu reuseste sa isi dezvolte usor propria-i personalitate, aflandu-se de cele mai multe ori in umbra fratelui/surorii mai mari si incercand sa il/o copieze in mare parte.

Pentru CEL DE-AL TREILEA inca nu pot sa ma exprim prea detaliat, cea mai mica a mea, avand doar 2 ani si jumatate. Dar aruncand un ochi in familiile celor cu 3 copii, am observat ca cel de-al treilea in general reprezinta un amestec intre cei doi frati ai sai mai mari. Ceea ce nu este deloc surprinzator, avand in vedere ca are doua modele si isi insuseste de la fiecare ceea cate ceva si doar in timp isi poate dezvolta o anumita caracteristica specifica si temperamentului care il defineste.
Poate fi si curajos si fricos in acelasi timp in functie de rolul pe care vrea sa si-l asume in momentul respectiv, deschis si prietenos, dar uneori retras si mai putin comunicativ atata vreme cat cercul fratilor/surorilor ii confera siguranta  si satisfacerea jocului de care are nevoie.

Desi in mare parte noi suntem cei care ii influentam pe copiii nostri in felul de a fi, prin educatia ce le-o oferim, prin mediul in care ii crestem, asupra mostenirii genetice insa nu putem noi interveni.
Asadar, cred ca atitudinea potrivita pe care ar trebui sa o avem in fata tuturor acestora este aceea de a da Slava lui Dumnezeu pentru fiecare copil pe care ni-l daruieste si pentru ca fiecare dintre acestia ne ofera posibilitatea de a ne invata sa ne depasim limitele (pe care singuri ni le stabilim) in incercarea de a creste niste oameni frumosi, responsabili si sanatosi (atat la trup, cat mai ales la suflet), care prin unicitatea lor sa contribuie la diversitatea lumii.

Comments

  1. Si se incadreaza la vreuna dintre caracterizari? Nu stiu cum functioneaza cu un singur copil, caci ma gandesc ca influenta pe care o au fratii /surorile asupra intaiului nascut este suficinet de importanta ca sa ii modeleze comportamentul intr-o directie sau alta.

    ReplyDelete
  2. Mare dreptate ai 🙂 Descrierea facuta de tine se potriveste ca o manusa si fetitelor noastre (cu exceptia faptului ca cea dintai nascuta a ramas cea mai atasata atasata de mami si imi preia toate starile/emotiile etc., iar cea de-a doua e ceva mai tatoasa 🤭). Acum il asteptam si pe cel de-al treilea copilas, de data aceasta se pare ca se schimba si genul, asa ca vom vedea... Va imbratisam!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts