Cei 7 papa-lapte


 Cartea Cei 7 papa-lapte de Mary Ann Hoberman a aparut la editura Cartea Copiilor in traducerea lui Florin Bican. Recunosc ca nu cunosc textul original, dar de fiecare data cand o citesc fetelor mele ma intreb oare cum ar fi putut sa fie originalul, caci in romana este asa de bine ticluit textul si surprinde atat de frumos imaginile reprezentate excelent de Marla Freeze prin ilustratii.
Cartea este o poveste, in versuri, a unei familii numeroase, o familie cu 7 copii. Toti sunt niste mofturosi si toti au doar un fel de mancare preferat (de pilda, primul nascut, Peter prefera doar laptele si nu oricum, ci lapte cald, nici prea fierbinte si nici prea rece; Lucy "avea convingeri culinare" inca de mica si prefera limonada roz; Jack doar piure de mere; Mac dolofanul, doar grisul fara cocoloase; Mary Lou paine facuta in casa pentru care mama se muncea de zor sa o framante in timp ce gemenele, preferau ouale si nici astea la fel pregatite, ci una fierte, iar cealalta prajite) ceea ce presupune un efort peste masura pentru parinti, in special pentru mama.
Cu siguranta, orice mamica stie cat este de greu uneori sa pregatesti ceva cu atata migaleala in speranta ca cel mic va aprecia si cat de mare este drama cand vedem ca eforturile nu ne-au fost apreciate. Ei bine, imaginati-va ce drama trebuie sa traiasca doamna Peters de 7 ori:)
Nu, nicidecum,  cartea este o comedie in versuri, mai mult decat o tragedie, asa cum ni se pare noua ca este relatia copil-mancare, si cartea asta ar putea ajuta orice mamica sa se destinda un pic si orice copil sa inteleaga efortul din spatele oricarei farfurii de mancare preagatita de mamica.

 


Ilustratiile surprind asa de multe detalii dintr-o casa aglomerata, cu multi copii, multe jucarii, carti, incat ma surprind pe mine insami zabovind asupra lor, si numai indemnul fetelor "Hai, mami, citeste mai departe, la ce te uiti?" ma trezeste din reverie.
V-o recomand cu caldura si va asigur ca va deveni una din cartile preferate de cei mici...si nu numai:)
Pentru mai multe detalii din interior, puteti accesa chiar link-ul de pe pagina editurii Cartea Copiilor:
https://www.carteacopiilor.ro/catalog/cei-sapte-papa-lapte.html



Comments

Post a Comment

Popular Posts